Καλωσήρθατε στο Activekids.gr

Image Post
Καλωσήρθατε στο Activekids.gr

   Το θέμα της παιδικής διατροφής αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο, με ίσως πιο σημαντικό αλλά και προβληματικό ταυτόχρονα, το ζήτημα των αυξημένων ποσοστών υπέρβαρου και παιδικής παχυσαρκίας που παρουσιάζονται τόσο παγκοσμίως, όσο και στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, θεωρώ πως η έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των θεμάτων της διατροφής αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων ανεξαιρέτως των επιστημόνων υγείας. Και βέβαια, τέτοια θέματα υπάρχουν πολλά… Από τη βρεφική διατροφή, μέχρι και τις επιμέρους λεπτομέρειες, που αφορούν στην ανάπτυξη και στην καλή υγεία των παιδιών. Με βάση αυτό το δεδομένο το Αctivekids.gr καλύπτει ένα ηλικιακό φάσμα που επεκτείνεται από την εμβρυική περίοδο έως και την ηλικία των 12 ετών. Έτσι, απευθυνόμενος προς τους γονείς θα ήθελα να σημειώσω ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, φιλοδοξούμε να επιλύσουμε κάθε απορία αλλά και προβληματισμό σας, που σχετίζεται με τη διατροφή του παιδιού σας.

   Πριν από πολλά – πολλά χρόνια (το 1991..) έτυχε να υπογράψω το πρώτο μου -κυριολεκτικά- άρθρο στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» με θέμα: Γονείς, προσέξτε τη διατροφή των παιδιών σας! Εκείνο το κείμενο ήταν θα έλεγα σταθμός στην καριέρα μου, αφού για πρώτη φορά έβλεπα τις απόψεις μου δημοσιευμένες και μάλιστα σε μία εφημερίδα που τότε ήταν πρώτη σε κυκλοφορία, μακράν της δεύτερης…  Σε εκείνο το κείμενο λοιπόν, μεταξύ άλλων σημείωνα για το ρόλο της εγκαθίδρυσης «από νωρίς» σωστών διατροφικών επιλογών: Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών «χτίζονται» μέρα με τη μέρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γενικότερη παιδεία τους, αλλά και με τη συμπεριφορά τους. Επομένως, είναι πολύ πιο εύκολο να διαμορφώσουμε εξαρχής μία υγιή διατροφική συμπεριφορά στα παιδιά μας, παρά αργότερα να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε μία ήδη κακώς κείμενη…  

   Σήμερα, περίπου 21 χρόνια μετά θα προσυπέγραφα με πολύ πιο έντονα γράμματα τη συγκεκριμένη άποψη, με δεδομένο ότι όπως δείχνουν διάφορες έρευνες, από τότε που ουσιαστικά καταγράφονται επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, μέσα σε μία δεκαετία (1997- 2007) το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην ηλικία 8-9 ετών αυξήθηκε (Tambalis et al. 2010) κατά 51% στα αγόρια (από 8,1% σε 12,2%) και κατά 56,6% στα κορίτσια (από 7,2% σε 11,2%). Είναι φανερό, όπως καταλαβαίνετε, ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους μας, μηδενός εξαιρουμένου!

  Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ολόκληρη η «παρέα μας» θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το Activekids.gr να αποτελέσει μία κεντρική εστία, με τη βοήθεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν διάφορες δραστηριότητες ψυχαγωγίας, διατροφής και άσκησης για τους γονείς και φυσικά για τα παιδιά. Με την ελπίδα ότι όλοι εμείς που αποτελούμε  την Ομάδα του Activekids.gr πραγματικά θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας, σας εύχομαι καλό διαδυκτιακό ταξίδι στις σελίδες του Activekids.gr!

grigorakis95x95Δημήτρης Γρηγοράκης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Activekids.gr
[email protected]