Βιωματική διατροφική μάθηση: Μία νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Image Post
Βιωματική διατροφική μάθηση: Μία νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η βιωματική διατροφική μάθηση αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφικής εκπαίδευσης, που επεκτείνεται πέρα από τα βιβλία, στη διαιτολογική υποστήριξη και την απομνημόνευση των οδηγιών ισορροπημένης διατροφής. Στόχος της είναι να φέρει το παιδί σε άμεση επαφή με το αντικείμενο μάθησης, μέσα από την έρευνα, την εργασία πεδίου, την παρατήρηση, τις συνεντεύξεις, τα παιχνίδια ρόλων κ.α.

Η συγκεκριμένη ιδέα περιλαμβάνει την αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας με βιωματικό περιεχόμενο. Η νέα μέθοδος Βιωματικής Διατροφικής Εκπαίδευσης δημιουργήθηκε από ειδικούς επιστήμονες στην Διαιτολογία, Γυμναστική, Ψυχολογία, Εικαστικές και  Θεατρικές Επιστήμες.

Ο Στόχος της βιωματικής διατροφικής εκπαίδευσης είναι προφανής: Να φέρει το παιδί σε άμεση επαφή με τη διατροφή. Η βιωματική μέθοδος επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στη διατροφική μάθηση, θεωρώντας σημαντικές τις συναισθηματικές αντιδράσεις, τις ερωτήσεις και απορίες των παιδιών που συζητιούνται ελεύθερα στην ομάδα. Επιπλέον, τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες, επικοινωνούν τα διατροφικά βιώματά τους, επεξεργάζονται από κοινού τις αντιδράσεις τους, θέτουν τους δικούς τους διατροφικούς στόχους, εκφράζονται και δημιουργούν. Τέλος, τα παιδιά μαθαίνουν να προβληματίζονται και να αναρωτιούνται για την εμπειρία τους και να αναπτύσσουν την ικανότητα για υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Οι εξειδικευμένες τεχνικές της βιωματικής διατροφικής μάθησης εφαρμόζονται μέσα από:

  • Παραγωγή και χρήση οπτικοακουστικών μέσων
  • Βιωματικές διατροφικές αναπαραστάσεις και διατροφικά παιχνίδια
  • Τεχνικές λόγου (ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων, αφήγηση διατροφικών ιστοριών, δημιουργική μαγειρική)
  • Δραστηριότητες διατροφικής και εικαστικής δημιουργίας
  • Παιχνίδι ρόλων και θεατρική δημιουργία

Κατά την προσωπική μου (και όχι μόνο) άποψη, είναι πολύ χρήσιμη η εφαρμογή μεθόδων οι οποίες στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας. Η αρχή θα γίνει από τη Διαιτολογική Μονάδα ACTIVE KIDS - Λόγω... διατροφής, Μεγάρων, με την Επιστημονική καθοδήγηση του Νικόλαου Θυμιανίδη (Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, BSc). Για πληροφορίες και συμμετοχή μπορείτε να καλείτε στο 22960 27406.

grigorakis95x95Δημήτρης Γρηγοράκης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Activekids.gr
[email protected]