Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα

Image Post
Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα


paizontasarxaiaellada600x400

Αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής, το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν απλά και ευχάριστα, φυσικά και αβίαστα τις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές τους ικανότητες. Η αρχή του «μαθαίνω παίζοντας» συνιστά στα χέρια του δασκάλου ένα πολύτιμο εργαλείο.

Αρχαιολογικές, εθνογραφικές και λαογραφικές μελέτες αποδεικνύουν πως το παιχνίδι όχι μόνο αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας σε όλες τις εποχές και σε όλους τους λαούς, αλλά και πως πολλά από τα βασικά παιχνίδια δεν έχουν αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων. Παιχνίδια όπως οι κούκλες, η σβούρα, η μπάλα, το κότσι, αλλά και ομαδικά, όπως η τυφλόμυγα, το κουτσό, το κρυφτό και τα αγάλματα, παίζονταν από τα παιδιά της Αρχαίας Ελλάδας και συνεχίζουν να παίζονται μέχρι σήμερα.

Στόχος μας είναι να γνωρίσουν τα σημερινά παιδιά τις ρίζες, τις αρχικές ονομασίες και τους κανόνες των παιχνιδιών και μέσα από το παιχνίδι, τον πολιτισμό του αρχαίου κόσμου. Είναι μια πρόταση ώστε τα παιδιά να αξιοποιήσουν δημιουργικά τη φαντασία τους και να αυτενεργήσουν, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση απέναντι σε μερικά από τα σημερινά παιχνίδια, που συχνά προβάλλουν πρότυπα βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Το πρώτο παιχνίδι των παιδιών, μικρών ακόμα, ήταν η πλαταγή, μια πήλινη κουδουνίστρα. Το μωρό την κουνούσε κρατώντας την στο χέρι. Τα πετραδάκια που είχε στο εσωτερικό της έκαναν θόρυβο και το μωρό ξεχνιόταν και σταματούσε το κλάμα. Πίστευαν μάλιστα, ότι έτσι ξεγελιόντουσαν και τα κακά πνεύματα, που παραμόνευαν γύρω από την κούνια του μωρού.

Συχνά, οι μητέρες και οι παραμάνες χρησιμοποιούσαν σαν κουδουνίστρα το σείστρο, ένα από τα πιο παλιά μουσικά όργανα της Ευρώπης, το οποίο ήρθε από την Αίγυπτο. Το όνομά του προέρχεται από το ρήμα «σείω», που σημαίνει κουνάω. Οι μητέρες κουνούσαν το σείστρο και τα μικρά χάλκινα δισκάκια, που ήταν κρεμασμένα επάνω του, έκαναν θόρυβο.

Επιμέλεια: Χρηστίνα Μίνου, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης