Ιδέες για παιδικά χριστουγεννιάτικα δώρα

Image Post
Ιδέες για παιδικά χριστουγεννιάτικα δώρα

σριτουγεννιάτικα,παιδικά,δώραΟ Δεκέμβριος έφτασε και μαζί του η ώρα να προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα τα τέλεια δώρα. Τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα με την άφιξη του χειμώνα και των χειμερινών διακοπών, γιατί ποτέ δεν ξεχνούν τον Άγιο Βασίλη. Όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, μερικές φορές είναι δύσκολο να επιλέξουμε ένα κατάλληλο δώρο για ένα παιδί.

Το συναίσθημα που παίρνουμε όταν βλέπουμε ένα παιδί να ξετυλίγει με αγωνία ένα δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πραγματικά μοναδικό και συγκινητικό. Πρέπει όμως να γίνει και η επιλογή του κατάλληλου δώρου για να πετύχουμε το παραπάνω αποτέλεσμα.

Το παιδικό δώρο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ακριβό, ούτε υπερμεγέθης, όπως είναι πολλά παιχνιδιών στις μέρες μας. Επίσης, μια σημαντική πτυχή της είναι η δημιουργικότητα. Όταν αγοράζουμε ένα παιδικό δώρο, δεν πρέπει να αποφασίζουμε με την πρώτη ματιά, αλλά να αφιερώνουμε χρόνο και σκέψη για να καταλήξουμε σε ένα μοναδικό δώρο.

Πρώτον εξαρτάται πολύ από την ηλικία.

 Δεύτερον, μπορούμε  να μιλήσουμε με τους γονείς για να μάθουμε σχετικά με τις ανάγκες του μικρό ή για ειδικά αιτήματα, αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να είναι σε θέση να εκφράσει την επιθυμία του. Εάν δεν μπορούμε να μιλήσουμε με τους γονείς τότε χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου που ξέρει ή είναι καλός με τα παιδιά. Βέβαια, και το προσωπικό στα παιδικά καταστήματα μπορούν να σας συμβουλεύσει.

Σε πολύ νεαρή ηλικία, τα παιδιά δεν είναι σε θέση να εντοπίζουν πραγματικά τις διαφορές μεταξύ των δώρα που λαμβάνουν, αλλά μετά την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά είναι πλήρως ικανά να εκφράζουν τις επιθυμίες τους σχετικά με το τι θέλουν και, συνεπώς, η διαδικασία εύρεσης δώρων για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω μπορεί να είναι πιο περίπλοκη. Για τα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών, μπορούμε να βρούμε τα παιχνίδια που διεγείρουν τη σκέψη τους, τη χαρά και την επευφημία τους ή τα χαλαρώνουν. Πολλά από αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να κρέμονται στον τοίχο ή πάνω από την κούνια και η μουσική που παίζουν είναι σχεδιασμένη είτε να τα διεγείρει, είτε να τα ηρεμεί.

Τα παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο που τους περιβάλλει και κατάλληλα για βρέφη. Τα ρούχα είναι πολύ κοινό δώρο και τελικά θα πάψει να του κάνει σε λίγες εβδομάδες. Δημιουργικά παιχνίδια είναι επίσης ιδανικό για παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και ενός έτους. Ένας κύβος σχεδιασμένος για διαφορετικές δραστηριότητες, μια μουσική μπάλα, ένα ζωάκι που μιλάει ή τραγουδάει θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του παιδιού .

Μετά την ηλικία των 2 ετών, μπορούμε να επιλέγουμε εκπαιδευτικά και ομαδικά παιχνίδια. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη του κόσμου γύρω τους και υπάρχουν όλα τα είδη των παιχνιδιών με τη βοήθεια των οποίων τα παιδιά μπορούν να διεγείρουν τη μνήμη τους, γνωστικές τους ικανότητες και την ομιλία. Βιβλία με εικόνες για να ζωγραφίζουν είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, ιδιαίτερα μετά τα 3 χρόνια. Εκτός από το γεγονός ότι οι μικροί θα μάθουν πολλά πράγματα, θα είναι επίσης γοητευμένοι από την ιστορία που βασίζεται το βιβλίο ζωγραφικής την οποία μπορούν να ερμηνεύσουν μαζί με τους γονείς, τους παππούδες ή τα μεγαλύτερα αδέλφια.

Όταν το παιδί υπερβεί τα 5, υπάρχουν ορισμένα παιχνίδια λογικής, πιο περίπλοκα παζλ, όπως γεωγραφικά ή ιστορικά, προσαρμοσμένα στην ηλικία, που είναι πολύ δημοφιλής. Επιπλέον, αυτή είναι η στιγμή που η φαντασία και η δημιουργικότητά τους είναι σε άνθιση και συνεπώς πρέπει να την υποστηρίξουμε με κατάλληλα δώρα.. Ποτέ δεν θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το κουτσό δεν είναι πλέον της μόδας, επειδή είναι η νούμερο ένα επιλογή σε φυσικές δραστηριότητες και έτσι ένα πλαστικο σχήμα κουτσό θα κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο: μπορεί πλέον να παίζει ακόμα και στη μέση του σαλονιού, χωρίς να χρειάζεται κιμωλία.

Τα παιδιά άνω των 7 ετών αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο απαιτητικά από την άποψη των δώρων. Παιχνίδια λογικής, ομαδικά  ή παιχνίδια στρατηγικής είναι πιο δημοφιλής. Επιπλέον, αν σκοπεύουμε για να πάμε σε ένα πάρτι όπου θα υπάρχουν πολλά παιδιά που συμμετέχουν, να επιλέξουμε παιχνίδι που θα τους κρατήσει όλους απασχολημένος.

Εντέλει, αν καμία από τις παραπάνω ιδέες δεν ήταν χρήσιμη, τότε μπορούμε να επιλέξουμε μια ταινία κινουμένων σχεδίων, επειδή αυτό είναι ένα δώρου που σίγουρα θα εκτιμηθεί από τους μικρούς μας φίλους. Αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι δεν την έχει δει!

Επιμέλεια: Χρύσα Μακρίδη

makridi95x95