Lorax: Ένα ιδιότροπο, αλλά γοητευτικό πλάσμα

Image Post
Lorax: Ένα ιδιότροπο, αλλά γοητευτικό πλάσμα

lorax400x600Η ταινία αφηγείται με μοναδικά χρώματα και απαράμιλλο 3D την ιστορία του Ted, ενός 12χρονου αγοριού που ζει στην πλαστική πόλη του Θνίντβιλ και το οποίο, στην προσπάθειά του να κερδίσει την αγάπη της Audrey, του κοριτσιού των ονείρων του, πρέπει να βρει και να της φέρει ένα αληθινό δέντρο. Για να το πετύχει αυτό, καλείται να ανακαλύψει την ιστορία του Lorax, ενός ιδιότροπου, αλλά γοητευτικού πλάσματος που παλεύει για να προστατέψει τον κόσμο του δάσους, και αυτός που αφηγείται την ιστορία του στον Ted δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία εκείνον, που λόγω της απληστίας του, προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του δάσους.

Η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της Universal συνιστά μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ενός από τα πιο επιτυχημένα βιβλία του Dr. Seuss και φέρει την υπογραφή του Μίδα των animation –τέως επικεφαλής της Fox Animation- Christopher Meledandri (Despicable Me, Ice Age, Ice Age 2, Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!) καθώς και των δημιουργών του πολύ επιτυχημένου animation Despicable Me!

Δανείζουν τις φωνές τους οι: Παύλος Χαϊκάλης, Γιάννης Στεφόπουλος, Ντίνος Σούτης, Ηλίας Ζερβός, Βίνα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Γκίργκις, Δημήτρης Μάριζς, Τέτα Κωνσταντά, Γιώργος Ματαράγκας, Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Υακίνθη Παπαδοπούλου

Extra

  • Πρόκειται για μια αστεία, αλλά συνάμα και συγκινητική περιπέτεια που υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπίας που πρέπει να διατηρείται μεταξύ της φύσης και της προόδου. Η ταινία ξετυλίγεται γύρω από τον Lorax, ένα πολύ αστείο και αξιαγάπητο πλάσμα, τον φύλακα των δασών, που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να προστατεύσει τα δάση και τα ζώα που κατοικούν εκεί. Όταν ο Once-ler κόβει το πρώτο δέντρο ο Lorax ξεπροβάλλει θυμωμένος και προειδοποιεί το νεαρό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, αλλά η απληστία του δεν τον αφήνει να το συνειδητοποιήσει και η οικολογική καταστροφή δεν αργεί. Χρόνια αργότερα, ο μετανοημένος Once-ler βλέπει στο πρόσωπο του μικρού Ted, το άτομο εκείνο που μπορεί να επανορθώσει και να αποκαταστήσει την οικολογική ανισορροπία.
  • Το βιβλίο αυτό του Dr Seuss είναι ένα από τα πλέον εμπορικά παιδικά μυθιστορήματα όλων των εποχών και το πλέον αγαπημένο του ίδιου του συγγραφέα. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 και έχει εκδοθεί σε 95 χώρες και σε 17 διαφορετικές γλώσσες. Η έμπνευση για το βιβλίο αυτό προήλθε από ένα ταξίδι του συγγραφέα και της συζύγου του στην Ανατολική Αφρική και είναι η πρώτη φορά που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει χρωματική ποικιλία.
  • Η ταινία αυτή συνιστά τη δεύτερη συνεργασία του Μελεντάντρι με τη σύζυγο του αποθανόντα συγγραφέα μετά το Horton Hears a Who!. Δεδομένης της επιτυχίας και των πολλαπλών, διαχρονικών μηνυμάτων του βιβλίου με προεξάρχον το οικολογικό, ο Meledandri χρειάστηκε έξι μήνες προκειμένου να απαντήσει θετικά ώστε να είναι σίγουρος πως θα το αποδώσει όπως έπρεπε, έχοντας αρωγούς του σε αυτό τη δημιουργική ομάδα που μας έδωσε το Despicable Me.
  • Για το σκηνοθέτη Chris Renaud, ο Dr Seuss είναι από τους συγγραφείς που τον έχουν επηρεάσει πολύ, από την παιδική του ηλικία, καθώς, ιδίως αυτό το βιβλίο του, θεωρεί πως συνιστά ένα δίδαγμα ζωής για όλα τα παιδιά. Έτσι, με χαρά ανέλαβε τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη σε μια ταινία 90 λεπτών.
  • Η ταινία είναι γυρισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μια ανάγλυφη τρισδιάστατη εμπειρία. Οι χαρακτήρες σχεδιάστηκαν ώστε να προσδίδουν την αίσθηση της ολότητας δίχως να δημιουργούν το αίσθημα της υπερβολικής εγγύτητας που προκαλεί αμηχανία. Οι θεατές οφείλουν να αισθάνονται μέρος του περιβάλλοντος, όπως είναι και οι χαρακτήρες.
  • Μολονότι η ταινία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μιούζικαλ, οι δημιουργοί έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο μουσικό και τραγουδιστικό κομμάτι, με έξι τραγούδια να πρωταγωνιστούν στην αφήγηση. Τη μουσική υπογράφει ο συνθέτης John Powell (How To Train Your Dragon, Kung Fu Panda, Shrek, Hancock, The Bourne Ultimatum, Mr. & Mrs. Smith).