Χρυσή βροχούλα στους αιώνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Image Post
Χρυσή βροχούλα στους αιώνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες

xrusi vroxiΜια πραγματικά αξιοσημείωτη εκπαιδευτική προσφορά για μικρά και μεγάλα παιδιά. Η βασική λειτουργικότητα του θεάτρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι κυρίως ψυχαγωγική κι εκπαιδευτική. Οι μύθοι από το συλλογικό ασυνείδητο της Πανανθρώπινης Ψυχής βρίσκουν ευοίωνο δίαυλο το λόγο των συγγραφέων και των ποιητών, και –μέσα από τα σώματα των ηθοποιών, με τη βοήθεια του σκηνογράφου, του μουσικού, του ενδυματολόγου και του κινησιολόγου-χορογράφου– φτάνουν στην ατομική ψυχή του θεατή-συνδημιουργού της παράστασης στον εγκέφαλό του, κινητοποιώντας συναισθήματα, αρχέτυπα, βαθιές πνευματικές δομές προκειμένου ν’ αποφορτίσουν το σώμα από την περισσευούμενη αρνητική ενέργεια, που θα μπορούσε να καταστεί νοσογόνος παράγοντας. Ο Αριστοτέλης μίλησε πολύ καλά για τον έλεον και τον φόβον που κατέχει τους θεατές και συνέχει το σύνολο δημιουργών-ερμηνευτών-αποδεκτών σε μια ενεργειακή δίνη υψηλής ψυχοκινητικής ενέργειας.

Αυτές οι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό μου ενόσω παρακολουθούσα με την καλή μου φίλη Αντωνία, μαθήτρια δημοτικού, την εξαιρετική παράσταση Χρυσή βροχούλα στους αιώνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες, παραμύθι της Φωτεινής Βαμβούκη, από τη θεατρική ομάδα «Φως» στο Studio Κυψέλης. Ευφυής έμπνευση, ευτυχής δημιουργική στιγμή για όλους τους συντελεστές. Ένα κορίτσι-ξωτικό μεταφέρεται με μια μαγική χρυσόσκονη στην αρχαία Ολυμπία του 5ου αιώνα π.Χ. για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καθ’ οδόν συναντά χωρικούς, αθλητές, ηθοποιούς και τη φιλόσοφο Υπάτια (κατ’ αντιδιαστολήν με τη μεταγενέστερη γνωστή φιλόσοφο Υπατία). Ακόμα κι έναν επαγγελματία μάντη και προφήτη της συμφοράς τρακάρει στο δρόμο της και τον συντρέχει ανιδιοτελώς, με τη γενναιοδωρία των ξωτικών που απέχουν των πονηρών σκέψεων των χθόνιων όντων και δε νοιάζονται τόσο πολύ για την επιβίωσή τους.

Οι ιστορικές, κοινωνιολογικές, θρησκευτικές, πολιτικές πληροφορίες που δίδονται μέσα από το κείμενο είναι ιδιαίτερα σημαντικές και προσφέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια σφαιρική εικόνα της ζωής στην Ηλεία του 5ου προ Χριστού αιώνα.

Η δουλειά των ηθοποιών: άψογη. Δε θα ξεχωρίσω κανέναν, γιατί πρόκειται για μια αρμονική δουλειά συνόλου, όπου κανένας δεν προεξάρχει και κανείς δεν περισσεύει.

Η διανομή: Ειρήνη Δημητρακοπούλου (Ερμίνα), Νίκος Χρηστίδης (σάτυρος-αγρότης-Σπαρτιάτης-Πίνδαρος), Τάσος Πετρόπουλος (σάτυρος-ιερέας-Αθηναίος-Αλφειός), Φλάβια Σγκόιφο (Υπάτια), Αρτέμης Γαβριλούκ (σειληνός-γιατρός-μάντης).        

Σκηνοθεσία: από τη συγγραφέα Φωτεινή Βαμβούκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Σταμάτη

Μουσική: Σάκης Τσιλίκης

Σκηνικά: Βίβιαν Παπαϊωάννου & Καλλιόπη Μαστρανδρέου

Κοστούμια (σχεδιασμός): Ιωάννης Λογοθέτης

Κοστούμια (υλοποίηση): Ειρήνη Βαμβούκη

Χορογραφίες: Γεωργία Λιανέρη

Πρόγραμμα & αφίσα: Δημήτρης Αρμανίδης

Μακιγιάζ: Βίκυ Άγκο

Φωτογραφίες: Τάκης Φωτεινός

Info: Studio Κυψέλης, Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη, τηλ.: 2108819571

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή, 12 το μεσημέρι. Μέχρι τις 28/4.
Είσοδος: € 12 (ενηλίκων), € 5 (παιδικό).
Διάρκεια: 60'

xrusi vroxi2

Πηγή: diastixo.gr