Παιδική βαρηκοΐα: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα

Image Post
Παιδική βαρηκοΐα: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα

childtroublehearing600x400Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γεννιούνται 100 νεογνά με μεγάλο βαθμό βαρηκοΐας και ένας μεγαλύτερος αριθμός με μικρότερο βαθμό. Στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας, που θα αναγνωρίσει έγκαιρα τα συμπτώματα και θα απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό.

Η παιδική βαρηκοΐα στατιστικά εμφανίζεται στο 0,9 - 1,7 νεογνό ανά 100.000, ενώ στη χώρα μας αναλογούν 100 νεογνά με μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα και ένας μεγαλύτερος αριθμός νεογνών με μικρότερου βαθμού βαρηκοΐα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή πρόοδος στην αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας. Έτσι, προλαμβάνονται αρκετές περιπτώσεις βαρηκοΐας, ενώ άλλες θεραπεύονται αποτελεσματικά με τις νεότερες χειρουργικές επεμβάσεις ή αντιμετωπίζονται με τη χρησιμοποίηση των ειδικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων.

Η βάση της επιτυχίας είναι η πρώιμη διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας, στην οποία θεμελιώδη ρόλο παίζει η μητέρα και γενικότερα η οικογένεια, που πρώτες θα αναγνωρίσουν το πρόβλημα και θα οδηγήσουν το παιδί στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Βαρηκοΐα ονομάζεται η απώλεια της ακοής. Οφείλεται κατά 50% σε γενετικούς παράγοντες (συγγενής βαρηκοΐα), κατά 25% σε περιβαλλοντικούς (λοιμώξεις, ηχητικοί τραυματισμοί, ωτοτοξικά φάρμακα) ή σε άγνωστους κατά 25%.

Διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι:

  • Βαρηκοΐα αγωγής. Η βλάβη εντοπίζεται στο έξω ή μέσο αφτί. Η πρόγνωση είναι καλή, γιατί η φαρμακευτική αγωγή και οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές καθιστούν πιθανή την ίαση ή τη βελτίωση.
  • Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Η βλάβη εντοπίζεται στο έσω αφτί ή στο κοχλιακό νεύρο. Η πρόγνωση δεν είναι τόσο καλή, ωστόσο τα παιδιά μπορούν να ακούσουν με ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα.
  • Βαρηκοΐα μικτού τύπου. Συνυπάρχουν βαρηκοΐα αγωγής και νευροαισθητήρια βαρηκοΐα στο ίδιο αφτί.
  • Μη οργανική (ψυχογενής) βαρηκοΐα. Δεν υπάρχει οργανική βλάβη στο αφτί (υστερική βαρηκοΐα, βαρηκοΐα εκ προσποιήσεως).


Κων/νος Ν. Παπακώστας, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος,
Επιστημονικός Υπεύθυνος ΩΡΛ Τμήματος Παιδιατρικής Κλινικής
& Επιστημονικός Συνεργάτης ΩΡΛ Τμήματος Γενικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης