Μεσογειακή Διατροφή….σύμμαχος κατά τους παιδικού άσθματος

Image Post
Μεσογειακή Διατροφή….σύμμαχος κατά τους παιδικού άσθματος

asthmaΤο βρογχικό άσθμα αποτελεί την πιο συνήθη χρόνια πνευμονοπάθεια, η οποία προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα. Η συχνότητα του άσθματος ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη.
Μάλιστα παρόλο που η γενετική προδιάθεση είναι καθοριστικής σημασίας στην εκδήλωση της νόσου, υπάρχει μία σειρά προδιαθεσικών παραμέτρων, όπως η αυξημένη έκθεση σε αλλεργιογόνα, που συμβάλλουν στην εμφάνιση του άσθματος. Η συχνότητα του παιδικού άσθματος αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς τα τελευταία έτη, εξαιτίας της υψηλής έκθεσης των παιδιών σε περιβαλλοντικές τοξίνες που  καταστρέφουν σταδιακά τους αεραγωγούς. Ωστόσο σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας στη Κρήτη, η αυξημένη πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών δύναται να δράσει προστατευτικά στην καταστροφή των πνευμονικών κυττάρων.

Η παραπάνω έρευνα περιλάμβανε 700 παιδιά στα οποία φάνηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών, σταφυλιών, τομάτας και πορτοκαλιών συνδέονταν με μειωμένη συχνότητα άσθματος κατά 50-80% (ηλικίες μεταξύ 7 και 18 ετών).
Στην παραπάνω μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) προκειμένου να ενταχθούν τα παιδιά σε ομάδες ανάλογα με την υιοθέτηση ή μη- της Μεσογειακής Διατροφής. Μάλιστα βρέθηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν τον παραπάνω τρόπο διατροφής είχαν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργίας της επιδερμίδας καθώς και άσθματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και των παραπάνω ασθενειών, ενώ σημαντική ήταν η συσχέτιση όσον αφορά στην κατανάλωση πορτοκαλιών, μήλων και τομάτας.

kapoli95x95Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]