Νοητική καθυστέρηση ..απλά διαφορετικό IQ!

Image Post
Νοητική καθυστέρηση ..απλά διαφορετικό IQ!

nohtikh-ka8usterhsh600x400Ο δείκτης νοημοσύνης είναι καθοριστικός ώστε να θεωρηθεί κάποιος πως έχει νοητική καθυστέρηση. Υστερεί δηλαδή σε γνωστικές, γλωσσικές, κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για να χαρακτηριστεί ένα άτομο με οριακή νοητική καθυστέρηση ο δείκτης νοημοσύνης πρέπει να κυμαίνεται στις 70 με 80 μονάδες και με βαριά νοητική καθυστέρηση ο δείκτης του πρέπει να ορίζεται κάτω από 20 μονάδες.

Μια λάθος σύγκριση που γίνεται είναι η σύνδεση της ψυχικής ασθένειας με τη νοητική καθυστέρηση. Είναι δύο έννοιες που δεν πρέπει να συγχέονται καθώς η πρώτη αφορά μη φυσιολογικά συναισθήματα, συμπεριφορές και σκέψεις, τα οποία οδηγούν το άτομο σε μια δυσλειτουργική καθημερινότητα (είναι όμως εφικτό μέσα από ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή να υπάρξει βελτίωση). Η δεύτερη αφορά κυρίως γενετικά αίτια, ουσιαστικά αναφερόμαστε στη μη επαρκή ανάπτυξη του εγκεφάλου είτε κατά την διάρκεια της κύησης ή του τοκετού ή κατά την παιδική ηλικία.

Ένα σύνδρομο το οποίο δεν είναι γνωστό είναι αυτό του ΚΟΡΣΑΚΩΦ, σύμφωνα με το οποίο είναι πιθανόν, όταν μια μητέρα είναι αλκοολική ή πίνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, το παιδί να γεννηθεί με αυτό το σύνδρομο.

Τα παιδιά με νοητική καθυστέρηση παρουσιάζουν μια αργοπορία στις κινήσεις τους και στην ομιλία τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδία. Στη βρεφική και νηπιακή ηλικία η οριακή υστέρηση μπορεί να μη είναι τόσο εμφανής ωστόσο μεγαλώνοντας θα πρέπει να γίνει εκτίμηση από ειδικούς για να αντιληφθούν αν πρόκειται για υστέρηση ή απλά μαθησιακές δυσκολίες.

Με μεγάλη ευκολία χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς για τέτοιες περιπτώσεις κάτι το οποίο είναι καλό να αποφεύγετε, πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για κάθε χαρακτηρισμό που δίνουμε σε έναν άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας, γιατί η «ταμπέλα» που θα δώσουμε έχει προέκταση για το άτομο και ειδικότερα όταν πρόκειται για παιδία. Είμαστε εκεί για να στηρίξουμε και όχι για να δείξουμε την ιδιαιτερότητα.

Είναι σημαντικό οι ειδικοί όταν μιλούν με γονείς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι πρόκειται το παιδί τους να γεννηθεί με τυχόν νοητικά προβλήματα, να μην τονίζουν ούτε τα αρνητικά ούτε τα θετικά αυτού του γεγονότος, μια συζήτηση θα είναι βοηθητική και η απόφαση πρέπει να είναι δική τους.

kavoura alexiaΑλεξία Κάβουρα
Κοινωνική Λειτουργός, Απόφοιτη Δ.Π.Θ
[email protected]

Βιογραφικό


Διαβάστε επίσης: