Η βία στο σχολείο

Image Post
Η βία στο σχολείο

bia sta sxoleia600x400Η σχολική βία δεν διαθέτει ένα σαφή ορισμό καθώς ως όρος εξαρτάται από το εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο. Σε γενικές γραμμές όταν μιλάμε για βία στο σχολείο αναφερόμαστε στον εκφοβισμό, τη πρόκληση ζημιάς, τη κακομεταχείριση ή τη κακοποίηση.

Ο όρος bullying χρησιμοποιείται ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στην αμερικανική βιβλιογραφία για να περιγράψει τον εκφοβισμό και τη βία στο χώρο του σχολείου που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η έννοια του εκφοβισμού αφορά τη βία που ασκείται από μαθητές σε μαθητές και περιλαμβάνει πράξεις βίας όπως για παράδειγμα είναι οι απειλές, η χρήση προσβλητικής γλώσσας, τα χτυπήματα, τα σεξουαλικά υπονοούμενα κ.α.


Η βία μπορεί να είναι λεκτική, ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική. Πολλές φορές η γραμμή ανάμεσα στο απλό πείραγμα, που αναπόφευκτα γίνεται μεταξύ των παιδιών και τον εκφοβισμό, είναι λεπτή. Παρόλα αυτά το απλό πείραγμα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βαθμό θετική κοινωνική συμπεριφορά. Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού τα παιδιά πολλές φορές εμφανίζουν ανταγωνιστική συμπεριφορά ή επιθετικότητα χωρίς όμως να απευθύνεται επανειλημμένα σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά να προκύπτει σε φυσιολογικό βαθμό κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού παιχνιδιού και θα πρέπει να διαχωρίζεται από την σχολική βία.

Όσον αφορά τη προσωπικότητα του θύτη και του θύματος της σχολικής βίας μπορούμε να πούμε πως το παιδί που συστηματικά χτυπά, βρίζει, μειώνει, απομονώνει κάποιο συμμαθητή του μπορεί να χαρακτηριστεί ως δράστης σχολικής κακομεταχείρισης.
Αντίθετα τα παιδιά που συνήθως γίνονται αποδέκτες της σχολικής βίας είναι τα παιδιά εκείνα που είναι λιγότερο δημοφιλή, πιο εσωστρεφή και ανίσχυρα με αποτέλεσμα να έχουν λίγη βοήθεια από τους υπόλοιπους συμμαθητές. Έχει σημειωθεί επίσης ότι η επιθετική συμπεριφορά, ειδικά των αγοριών, μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε όλο και πιο βίαιες πράξεις.
Ανεξάρτητα αν το παιδί είναι δράστης ή αποδέκτης της σχολικής βίας, η παρατεταμένη διάρκεια αυτών των περιστατικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικοψυχολογικές επιπτώσεις.

Μια ακόμα πιο διαδεδομένη μορφή σχολικής βίας είναι ο βανδαλισμός. Σε αυτή τη περίπτωση η επιθετικότητα του παιδιού κατευθύνεται προς τη σχολική περιουσία. Πολλά είναι τα περιστατικά όπου μια ομάδα μαθητών προκαλούν βλάβες σε θρανία, βιβλία και γενικά σε σχολικό εξοπλισμό.

Η σχολική βία αποτελεί αντανάκλαση της γενικότερης βίας που προβάλλεται στην ευρύτερη κοινωνία αλλά παράλληλα είναι και σύμπτωμα των κενών που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα με αποτέλεσμα να γεννιούνται αποκλίνουσες συμπεριφορές μέσα στον σχολικό χώρο με περιστατικά που ολοένα και αυξάνονται.

Γιαννακοπούλου Σοφία
Ψυχολόγος

πηγή: zanzaninfo.gr

Διαβάστε επίσης