Δυσλεξία

Image Post
Δυσλεξία

dyslexia500x500Ο όρος δυσλεξία αναφέρεται στις περιπτώσεις δυσκολιών ανάγνωσης και γραφής στις οποίες αποκλείσει σαν αιτίες την ανεπαρκή νοημοσύνη, τις βλάβες των αισθητηρίων, την ανεπαρκή διδασκαλία και τις ψυχολογικές διαταραχές. Η πρώτη ένδειξη που κάνει τον ειδικό να υποπτευθεί για δυσλεξία είναι η ιδιαίτερα παράξενη ορθογραφία του παιδιού. Για παράδειγμα μπορεί να γράφει την πρόταση «το παιδί είχε έναν σκύλο» με τη μορφή «το παρι 3χε ελιο ρκυβο».

Μερικά παιδιά μπορούν να δουν όλα τα γράμματα μιας λέξης αλλά χωρίς να βγάζουν νόημα, μπερδεύουν τα γραπτά σύμβολα παρόμοιου σχήματος κα γράφουν ρ αντί δ, 6 αντί 9 ή 3 αντί ε. Αυτή η αντιστροφή των γραπτών συμβόλων (στρεφοσυμβολία) είναι συνηθισμένο λάθος στα μικρά παιδία και από μόνο δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας ως την ηλικία των επτά ετών περίπου. Θεωρητικά υπάρχουν δύο είδη δυσλεκτικών παιδιών αυτά που δεν μπορούν να διαβάσουν γιατί δυσκολεύονται να βγάλουν νόημα από ότι βλέπουν και εκείνα που δεν μπορούν να διαβάσουν γιατί δεν βγάζουν νόημα από ότι ακούνε.

Το να συμβουλευτούν οι γονείς έναν ειδικό στην περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάγνωση είναι μια σωστή ενέργεια καθώς τα παιδιά αυτά μπορεί να χρειάζονται κατάλληλη θεραπευτική διδασκαλία.

Πηγή: e-psychologist.gr