Η αεροβική γυμναστική βελτιώνει τον έλεγχο του άσθματος σε παιδιά

Image Post
Η αεροβική γυμναστική βελτιώνει τον έλεγχο του άσθματος σε παιδιά

girl cooking600x400Πρόσφατη έρευνα στη Βραζιλία έδειξε ότι τα παιδιά με άσθμα είναι πιθανό να αναπνέουν ευκολότερα, με λιγότερη φαρμακευτική αγωγή, και να αισθάνονται καλύτερα, εάν αυξάνουν τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας.

Όταν μελετήθηκαν παιδιά με άσθμα, η αεροβική δραστηριότητα βελτίωσε την αεροβική ικανότητα και συγκράτησε τα συναισθήματα της δυσκολίας στην αναπνοή που προκλήθηκαν από τη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, οι καθημερινές δόσεις των εισπνεόμενων στεροειδών μειώθηκαν κατά 52% στα παιδιά που συμμετείχαν στην διεκπεραίωση  άσκησης, ενώ οι δόσεις παρέμειναν αμετάβλητες ή αυξανόμενες για τα παιδιά σε μια ομάδα «ελέγχου» που δεν ασκούταν.

«Η φυσική κατάσταση σε ασθματικά παιδιά που λαμβάνουν κατάλληλη ιατρική περίθαλψη βελτίωσε επίσης τη σχετική με την υγεία ποιότητα της ζωής τους, ειδικά τα συμπτώματα άσθματός τους και την ικανότητα άσκησης», σημειώνει ο συντάκτης της μελέτης ο Dr Celso R. Φ. Carvalho, του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο. Ο Dr Carvalho, επίσης, σημείωσε ότι οι γονείς των αεροβικά εκπαιδευμένων ασθματικών παιδιών αναφέρουν πως ανησυχούν «λιγότερο για το άσθμα ως χρόνια πάθηση στα παιδιά τους».

Τα συμπεράσματα, που δημοσιεύονται στο Journal Medicine & Science in Sports & Exercise, είναι βασισμένα σε 38 παιδιά ηλικίας 7 έως 15 έτη με μέτριο έως επίμονο άσθμα, που ορίστηκαν τυχαία είτε σε μια εποπτευμένη αεροβικά εκπαιδευτική ομάδα είτε σε μια ομάδα ελέγχου. Η αεροβική κατάρτιση εκτελέσθηκε σε μέτρια έως υψηλή ένταση, 2 φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες. Όλα τα παιδιά λάμβαναν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη για το άσθμα τους πριν από την αεροβική προπόνηση.

Τα συμπεράσματα σε αυτήν την μελέτη, του βελτιωμένου ελέγχου άσθματος, με την αυξανόμενη αεροβική ικανότητα, δίνουν έμφαση στη σημασία της κανονικής σωματικής δραστηριότητας για παιδιά με άσθμα. «Τα παιδιά που έχουν εμπειρία από περιορισμούς της αναπνοής τους, που προκαλούνται από το άσθμα, φοβούνται μερικές φορές τη δυσκολία της αναπνοής κατά την άσκηση, που μπορεί να προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου,» ο ερευνητής Carvalho σημειώνει. «Αυτό είναι που βλέπουμε συχνά σε ασθενείς με άσθμα που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Η φυσική δραστηριότητα, που εποπτεύεται κατάλληλα, είναι όχι μόνο μια δυνατότητα για αυτήν την ομάδα, αλλά και μια διοικητική στρατηγική για τα συμπτώματά τους».

Φαίη Καλλίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Πηγή: Medicine and Science in Sports and Exercise, Σεπτέμβριος 2007.