Είναι, πραγματικά, έτοιμο το παιδί μου για την Α' Δημοτικού;

Image Post
Είναι, πραγματικά, έτοιμο το παιδί μου για την Α' Δημοτικού;

a-dhmotikouAν το παιδί σας πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, θα γνωρίζετε ότι σε περίπου δύο μήνες θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για τη εγγραφή του στο δημοτικό σχολείο. Είναι, όμως, όλα τα παιδιά, που τελειώνουν το νηπιαγωγείο έτοιμα να φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του δημοτικού;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο, αρκετοί γονείς σε συνεργασία με τους ειδικούς (νηπιαγωγούς, αναπτυξιολόγους κλπ.), να επιλέγουν να παραμείνει το παιδί τους στο νηπιαγωγείο για ακόμα μία σχολική χρονιά.

Πρόκειται για παιδιά, που, αν και έχουν την κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν το δημοτικό, δεν έχουν αυτό που λέμε σχολική ετοιμότητα, δηλαδή δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα απαιτούνται, ώστε να φοιτήσουν ομαλά στο δημοτικό και να αντεπεξέλθουν στις καινούργιες γνώσεις και στους νέους ρυθμούς που αυτό συνεπάγεται.

Η σχολική ετοιμότητα δεν έχει καμιά σχέση με την ευφυΐα του παιδιού. Μπορεί ένα παιδί να είναι πανέξυπνο, αλλά να μην έχει την κατάλληλη συναισθηματική ωριμότητα ή να παρουσιάζει ελλείψεις σε κάποιες ικανότητες που αφορούν τους τομείς του λόγου, της αντίληψης, της κοινωνικοποίησης κλπ. Όλες αυτές οι αδυναμίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα θα δημιουργήσουν προβλήματα στην σχολική προσαρμογή του παιδιού και σταδιακά θα εξελιχθούν σε μαθησιακές δυσκολίες.

Παλαιότερα ήταν ταμπού να μείνει το παιδί στη ίδια τάξη, αλλά, στην πραγματικότητα, φοιτώντας άλλη μια χρονιά στο νηπιαγωγείο καταφέρνει να προετοιμαστεί καλύτερα και να καλύψει τα όποια κενά του. Και φυσικά είναι καλύτερα για ένα παιδί να μείνει δυο χρόνια στο νηπιαγωγείο, παρά να αναγκαστεί να παρακολουθήσει δύο φορές την πρώτη δημοτικού και να βλέπει όλους τους συμμαθητές του να προχωρούν στην δευτέρα.

Αν έχετε αμφιβολίες για τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού σας, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό (ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό κλπ), που, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεστ, θα κρίνει κατά πόσο το παιδί είναι έτοιμο για το δημοτικό σχολείο και θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για τη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης

πηγή