Οι πρώτες του εξετάσεις

Image Post
Οι πρώτες του εξετάσεις

prwtes-eksetaseis600χ400Με τη γέννησή του γίνονται οι πρώτες εξετάσεις για τυχόν μεγάλες γεννητικές ανωμαλίες οι οποίες χρήζουν άμεσης παιδιατρικής εκτίμησης από το μαιευτικό προσωπικό.

Βαθμός ανταπόκρισης
Το νεογνό βαθμολογείται με το Αpgar score στο 1ο και 5ο λεπτό της ζωής του, που είναι ένα σύνολο βαθμολογιών από το 1 έως το 10 και προέρχεται από την εκτίμηση του χρώματος, της καρδιακής λειτουργίας, των αναπνευστικών κινήσεων και γενικότερα της ανταπόκρισης του μωρού.

Σωματική διάπλαση
Μετριέται το βάρος, το ύψος και η περίμετρος κεφαλής κατά τη γέννηση καθώς και το βάρος κατά την έξοδο από το μαιευτήριο.

Γενική εξέταση από Παιδίατρο
Στη συνέχεια αναλαμβάνει ο παιδίατρος να εξετάσει εξονυχιστικά το νεογνό αρχίζοντας από το κεφάλι και καταλήγοντας στα πόδια. Εκτιμάται το χρώμα του μωρού, αν είναι ωχρό, αν έχει ίκτερο, η καρδιά και οι πνεύμονές του, η κοιλιά του, τα γεννητικά του όργανα, τυχόν σημάδια που φέρει στο σώμα του, τα άκρα του και τέλος τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά που δείχνουν αδρά την κατάσταση του νευρικού του συστήματος.

Στα περισσότερα μαιευτήρια προσφέρονται εκτιμήσεις από διάφορες υποειδικότητες όπως ορθοπεδική εκτίμηση για τα ισχία του μωρού και ίσως και υπέρηχο αυτών για τον αποκλεισμό της συγγενούς δυσπλασίας του ισχίου, ακοολογικός έλεγχος, παιδοχειρουρχική εκτίμηση και οφθαλμιατρική εξέταση.

Screening
Στο μαιευτήριο γίνεται και ο έλεγχος (screening) για τον υποθυρεοειδισμό, τη φαινυλοκετονουρία και την έλλειψη του ενζύμου G6PD. Ο έλεγχος γίνεται με λίγες σταγόνες αίματος που παίρνουν από το ποδαράκι του μωρού και τις οποίες στέλνουν πάνω σε ένα ειδικό χαρτί, στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Τώρα πια προσφέρονται εξετάσεις που ανιχνεύουν πολλά μεταβολικά νοσήματα με λίγες σταγόνες αίματος χωρίς όμως αυτό να είναι ακόμη υποχρεωτικό.

Ομάδα αίματος
Κάποιος μπορεί να δει επίσης αναγραμμένη στο βιβλιάριο του παιδιού την ομάδα αίματος του, αλλά για πιο σίγουρα θα πρέπει αυτή να επανεξεταστεί μετά το πρώτο εξάμηνο της ζωής.

Υπερηχογράφημα
Υπερηχογραφικός έλεγχος καρδιάς γίνεται παρά μόνο αν υπάρχουν ενδείξεις π.χ. να ακουστεί φύσημα.

Ίκτερος
Αν το παιδί έχει κίτρινη χροιά, δηλαδή ίκτερο, θα χρειαστεί αιματολογική εξέταση που θα μετράει τη χολερυθρίνη του, την ουσία δηλαδή που τον προκαλεί και ίσως αν αυτή είναι πολύ υψηλή να χρειαστεί να μπει κάτω από μια ειδική λάμπα. Αν εμφανιστεί ίκτερος το 1ο 24ωρο γίνονται πιο ειδικές εξετάσεις και πρέπει να αποκλεισθεί η λοίμωξη.

Συστήνεται τακτική παιδιατρική παρακολούθηση μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.

Όλγα Φαφούλα
Παιδίατρος-Ενδοκρινολόγος
[email protected]

πηγή: babyzone.gr

Διαβάστε επίσης