10 βήματα για ένα καλύτερο περιβάλλον

Image Post
10 βήματα για ένα καλύτερο περιβάλλον

tenstepsbetterenvironment600x400Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για το περιβάλλον και το μέλλον του, αλλά θεωρούν ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Κι όμως! Υιοθετώντας 10 απλές, καθημερινές συνήθειες μπορούμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην σωτηρία του πλανήτη.

Πλύση των ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία

Το πλυντήριο ή το στεγνωτήριο χρησιμοποιεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά, ενώ παράλληλα καταναλώνει πολύ νερό. Ο διαφορετικό τρόπος πλύσης μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού. Όταν πλένετε τα ρούχα, χρησιμοποιήστε τη χαμηλή θερμοκρασία πλύσης και προσπαθήστε να πλένετε περισσότερα ρούχα σε κάθε πλύση. Τέλος, αφήστε τα να στεγνώσουν με τον αέρα, ώστε να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου τον στεγνωτήρα.

Ανακύκλωση σε όλα τα υλικά

Μην πετάτε στα σκουπίδια κανένα υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί. Καλό είναι να ρίχνετε μια προσεκτική ματιά σε όλα τα αντικείμενα που πετάτε σε καθημερινή βάση, όπως είναι ο,τι αποτελείται από πλαστικό, αλουμίνιο ή χαρτί. Τοποθετήστε τα σε ξεχωριστές σακούλες, ώστε να τα αφήσετε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση μπορεί πραγματικά να αλλάξει προς το καλύτερο τη γη!

Φωτιστικά και ενέργεια

Οι ηλεκτρικές συσκευές και τα φώτα σε έναν χώρο καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Καταρχάς, όλα τα φωτιστικά στο σπίτι πρέπει να διαθέτουν λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίοι λειτουργούν για περισσότερο διάστημα και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Παράλληλα, κάθε φορά που αποχωρείτε από ένα δωμάτιο καλό είναι να ελέγχετε αν σβήσατε τα φώτα ή αν κλείσατε την παροχή σε διάφορες συσκευές π.χ. την οθόνη του υπολογιστή. Άλλωστε, πολλά σπίτια έχουν αισθητήρες που σβήνουν τα φώτα όταν ένα δωμάτιο είναι άδειο.

Αποφυγή κλιματιστικού

Ο κλιματισμός χρησιμοποιεί υπερβολική ενέργεια, η οποία μπορεί να αποφευχθεί αν καταφέρετε και μειώσετε τις θερμοκρασίες μέσα στον εσωτερικό χώρο μέσα από την τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής και διπλών τζαμιών.  Οι εναλλακτικοί τρόποι που θα «δροσίσουν» το σπίτι σας βρίσκονται ακριβώς μπροστά σας. Αν δεν αντέχετε χωρίς κλιματιστικό, ενεργοποιήσετε το για λίγο χρονικό διάστημα και ρυθμίστε το, ώστε να κλείσει με χρονόμετρο.

«Όχι» στα τοξικά προϊόντα καθαρισμού

Τα χημικά προϊόντα καθαρισμού βλάπτουν καθημερινά όλο και περισσότερο την ατμόσφαιρα αλλά και την υγεία μας. Υπάρχουν πολλά οργανικά υλικά, όπως είναι το ξύδι και η σόδα με νερό, που μπορούν να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με κάθε τοξικό προϊόν καθαρισμού. Αν σας αρέσει η όμορφη μυρωδιά μέσα στο σπίτι προσθέστε σταγόνες λεμονιού ή κάθε άλλο φυσικό προϊόν που διαθέτει το άρωμα της επιλογής σας.

Μπάνιο με χαμηλή ροή

Η αντικατάσταση ενός καυτού μπάνιου τις πρωινές ώρες με ένα ντους χαμηλής ροής μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 15 με 25 λίτρα νερού την ημέρα. Η ενέργεια και η εξοικονόμηση ζεστού νερού θα μειώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού και θα σας γλιτώσουν από μια ακόμη υποχρέωση. Παράλληλα, η λιγότερη κατανάλωση του νερού θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Υφασμάτινες πετσέτες καθαρισμού

Πολλοί είναι αυτοί που καθαρίζουν τον πάγκο της κουζίνας ή τα τζάμια του σπιτιού με χαρτί κουζίνας, με αποτέλεσμα η κατανάλωση του χαρτιού να γίνεται μηνιαίως τεράστια. Οι πετσέτες ή τα πανιά μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τη διαφορά ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Οι υφασμάτινες πετσέτες (μπορεί να είναι κομμάτια από παλιό T-shirt) ή τα ειδικά πανιά που καθαρίζουν με ελάχιστη ποσότητα νερού αποτελούν ιδανικό εργαλείο για τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού.

Επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων

Είναι πολύ σημαντικό να μεγιστοποιούμε τη χρήση κάθε αντικειμένου πριν το ανακυκλώσουμε. Για παράδειγμα, οι πλαστικές σακούλες αποτελούν ένα αντικείμενο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για πολλές φορές και να μην πεταχτεί στα σκουπίδια. Επιπλέον, μπορείτε να ξεπλύνετε και να ξαναγεμίσετε με σπιτικό καθαριστικό διάλυμα από ξίδι και νερό κάθε άδειο μπουκάλι καθαριστικού.

«Έξυπνη» οδήγηση

Η οικολογική οδήγηση έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον. Εύκολα μπορεί κάποιος με λιγότερη ταχύτητα και σωστή χρησιμοποίηση του φρένου να μειώσει τους ρύπους που προκαλεί το αυτοκίνητο. Παράλληλα, αν οι επιθυμίες και οι υποχρεώσεις σας συμπίπτουν με κάποιο φίλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα αυτοκίνητο, ώστε να καταναλώσετε ταυτόχρονα λιγότερα καύσιμα.

Καθαρισμός σπιτιού

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του οικολογικού καθαρισμού, γεγονός που συμβάλλει παράλληλα στην εξοικονόμηση των χρημάτων σας. Σφουγγάρια, γάντια, πανιά και κάδοι είναι λίγα από τα αντικείμενα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα μιας χρήσεως, όπως τα μαντηλάκια καθαρισμού.

Επιμέλεια: Μαίρη Μαργέλη

Σχετικά Άρθρα: