Ποιό κατοικίδιο να επιλέξετε για το παιδί σας

Image Post
Ποιό κατοικίδιο να επιλέξετε για το παιδί σας

katoikidio600x400Το να έχουν κοντά τους τα παιδιά ένα ή περισσότερα κατοικίδια ζώα είναι ένας άριστος τρόπος για να μάθουν τι σημαίνει ευθύνη, καθώς επίσης τα βοηθάμε για να αναπτύξουν μια στάση φροντίδας απέναντι στα ζώα.

Όχι όλα τα κατοικίδια ζώα δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά και είναι συχνά ενδεδειγμένο να μην αποκτηθεί ένα μικρό κατοικίδιο ζώο αρχίζοντας με κάτι πάρα πολύ εξωτικό!

Μια καλή ιδέα είναι ένα κατοικίδιο με χαμηλό κόστος συντήρησης όπως τα κουνέλια, τα ινδικά χοιρίδια ή τα ποντίκια. Αυτά τα κατοικίδια ζώα είναι γενικά φτηνά για να τα κρατήσετε και είναι επίσης διασκεδαστικά. Οι χάμστερς είναι επίσης καλή επιλογή αν και όλο κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και βγαίνουν τη νύχτα.

Όλα τα κατοικίδια ζώα που αναφέραμε είναι καλά υπό τον όρο ότι τα κρατάτε καθαρά, ταϊσμένα και ποτισμένα και αυτά με τη σειρά τους θα σας προσφέρουν αρκετή διασκέδαση. Πρέπει ακόμα να κάνετε την έρευνα σας για να εξασφαλίζετε ότι ξέρετε εάν τα εξωτερικά κατοικίδια ζώα χρειάζονται την ειδική χειμερινή προσοχή π.χ. κάπου ζεστά και που προφυλάσσονται όταν κάνει πολύ κρύο. Τα τρόφιμα και το υπόστρωμα είναι σχετικά φτηνά επίσης.

Τα παιδιά παρουσιάζουν συχνά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο ζώο αν και οι ελέφαντες δεν μετρούν! Είναι πιθανότερο να θελήσουν κάτι χαριτωμένο και για χάδια. Είναι ενδεδειγμένο να τα κρατάτε(τα παιδιά) μακριά από τα ερπετά εκτός αν τα ερευνάτε πρώτα και προετοιμάζεστε με τον απαραίτητο κλουβί, εξοπλισμό και το ζωντανό τρόφιμα που χρειάζονται!

Αν και οι γάτες είναι μια καλή επιλογή, οι οικογένειες με μικρά παιδιά πρέπει να προσέχουν επειδή το «αγκάλιασμα αγάπης» ενός μικρού παιδιού μπορεί να είναι πάρα πολύ σκληρό για ένα μικροσκοπικό γατάκι. Επιπλέον, μια γάτα μεγάλης ηλικίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα παιδιά διότι εάν η γάτα αισθάνεται ότι απειλείται μπορεί να προστατευθεί με ένα νύχι.

Εάν υπολογίζετε να αποκτήσετε ένα σκυλί, σιγουρευτείτε ότι ένας ενήλικας είναι παρών όταν τα μικρά παιδιά βρίσκονται δίπλα από ένα σκυλί ή ένα κουτάβι. Ένα μεγάλο, υπερκινητικό σκυλί μπορεί εύκολα να κυλήσει ένα μικρό παιδί.

Η συμπεριφορά ποικίλλει πολύ μεταξύ των φυλών επομένως θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης φυλής σκύλου για την οικογένεια σας.

Θα ήταν θαυμάσιο εάν τα παιδιά αναλάμβαναν την ευθύνη για τη συντήρηση και την προσοχή του κατοικίδιου ζώου τους αλλά στην πραγματικότητα, αυτό συχνά δεν συμβαίνει και συνήθως ότι υποσχέθηκαν το ξεχνούν την άλλη ημέρα και οι γονείς πρέπει να δεχτούν ότι θα πρέπει να αναλάβουν.

Πριν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζώο, υπάρχουν μερικά χρήσιμα σημεία που πρέπει να εξετάσετε:

  • Το παιδί μου είναι αλλεργικό στης τρίχες, τα φτερά, το σανό, τη σκόνη κ.α..;
  • Ποιές είναι οι προσδοκίες του παιδιού μου προς τα κατοικίδια ζώα ; Απολαμβάνει τους περίπατους με το σκυλί, να παίζει με το σκυλί στον κήπο, ή θα ήταν ευτυχής απλά παρατηρώντας τη συμπεριφορά του ζώου χωρίς απαραιτήτως να θελήσει να το ακουμπήσει με το χέρι;
  • Πόσο είμαι εγώ προετοιμασμένος να ξοδέψω για το κατοικίδιο ζώο συμπεριλαμβάνοντας τον αρχικό εξοπλισμό και τις διαρκείς δαπάνες όπως τα τρόφιμα, τις κτηνιατρικές αμοιβές κ.α..;
  • Για πόσο χρονικό διάστημα είμαι εγώ προετοιμασμένος να αναλάβω αυτές τις υποχρεώσεις; Μερικά ζώα μπορούν να ζήσουν για χρόνια!
  • Ποιος θα φροντίσει το κατοικίδιο ζώο όταν είμαστε στις διακοπές;
  • Πόσο χώρο έχουμε στο σπίτι για ένα κατοικίδιο ζώο και που θα ζήσει- μέσα ή έξω;
  • Πόσο θόρυβο ή/και μυρωδιά είμαι εγώ προετοιμασμένος να ανεχτώ;
  • Το κατοικίδιο ζώο θα ενοχλήσει τους γείτονές μου;
  • Πόσο χρόνο χρειάζεται να ξοδέψουμε εγώ ο ίδιος και τα παιδιά μου για να φροντίσουμε το κατοικίδιο ζώο κάθε ημέρα;
  • Μπορεί το κατοικίδιο ζώο να αφεθεί μόνο του για πολλές ώρες όσο είμαστε εκτός σπιτιού(στην εργασία ή στο σχολείο);

Τα παιδιά έχουν μεγάλη προτίμηση για τους χοίρους της Γουινέας. Είναι ασφαλείς και εύκολοι στο χειρισμό για ένα μικρό παιδί. Είναι αρκετά ανέξοδοι και έχουν φιλική διάθεση με τα παιδιά. Τα ινδικά χοιρίδια δαγκώνουν σπάνια και έχουν συναρπαστικές συνήθειες που είναι διασκεδαστικές για τα παιδιά.

Οι αρουραίοι είναι επίσης τέλεια κατοικίδια ζώα για τα μικρά παιδιά δεδομένου ότι είναι καλά και ευφυής.

Τα κουνέλια, ειδικά οι μικρότερες φυλές, είναι κατάλληλα κατοικίδια για μικρά παιδιά που έχουν μεγαλώσει κάπως και έχουν αποχτήσει μια σιγουριά στον εαυτό τους. Χρειάζονται τη συχνή προσοχή αλλά πιο πολύ είναι φιλικοί με τις μεμονωμένες προσωπικότητες.

Του Ν.Τσάτσα, Κτηνίατρου,DVM

πηγή: adespoto.gr

Διαβάστε επίσης: