Αλλάζει η σήμανση στα βρεφικά γάλατα

Image Post
Αλλάζει η σήμανση στα βρεφικά γάλατα

markingchangesinfantmilk600x400Οι κανόνες σχετικά με τη σήμανση και το περιεχόμενο του βρεφικού γάλακτος καθώς και τα τρόφιμα για άτομα με ειδικές ιατρικές ανάγκες θα γίνουν πιο συγκεκριμένα ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους καταναλωτές και να είναι σαφέστεροι για τη βιομηχανία τροφίμων. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα και θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο. Οι ειδικοί αυτοί κανόνες θα καλύπτουν επίσης τη δυσανεξία στη γλουτένη και ορισμένες δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες.

Η νέα νομοθεσία θα αντικαταστήσει αρκετά από τα υφιστάμενα νομοθετήματα, ώστε να εκσυγχρονιστεί και αποσαφηνιστεί μία σειρά κανόνων οι οποίοι καλύπτουν προϊόντα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1 -2% της συνολικής αγοράς τροφίμων. Η αναθεώρηση της νομοθεσίας προτάθηκε, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι αρχές όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ των τροφίμων για συνήθη κατανάλωση και εκείνων για συγκεκριμένες ομάδες. Η έκθεση, που συνέταξε η Frederique Ries (φιλελεύθεροι, Βέλγιο) εγκρίθηκε με ψήφους 603 υπέρ, 8 κατά και 8 αποχές.

Στο μέλλον, η σήμανση όλων των τύπων γάλακτος για βρέφη έως 12 μηνών (συμπεριλαμβανομένων των παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας) δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει εικόνες βρεφών ή εικόνες που "εξιδανικεύουν τη χρήση" του προϊόντος, αναφέρεται στο κείμενο.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την τρέχουσα περίπλοκη νομική κατάσταση που αφορά τα γάλατα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 36 μηνών (τα λεγόμενα "γάλατα ανάπτυξης") και να προτείνει νέους κανόνες γι' αυτά εάν χρειαστεί.

Σχετικά Άρθρα: