Υπόθεση γέννα: Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή; Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε

Image Post
Υπόθεση γέννα: Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή; Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε

Πέρασαν τόσο γρήγορα οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης και ήρθε η ώρα να επιλέξετε αν η γέννα σας θα είναι φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή. Παρόλο που πολλές γυναίκες εξαρχής επιλέγουν την καισαρική τομή ως ταχύτερη και ευκολότερη διαδικασία, στην πραγματικότητα αυτό που καθορίζει την επιλογή της γέννας την τελευταία στιγμή , είναι το ίδιο το μωρό και η γενικότερη εξέλιξη της διαδικασίας του τοκετού. Copy of Πολύτιμα στοιχεία σε μια φέτα ψωμί! - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Με γνώμονα πάντα την καλή υγεία της μητέρας και του μωρού που θα φέρει στον κόσμο, ο εξειδικευμένος χειρουργός μαιευτήρας γυναικολόγος, δρ. Ελευθέριος Αναστασάκης, διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία να σας καθοδηγήσει μέσα από αυτή την πολύ όμορφη περίοδο της εγκυμοσύνης, ώστε η γέννα, είτε είναι φυσιολογικός τοκετός, είτε καισαρική τομή, να ολοκληρωθεί ευχάριστα και με ασφάλεια τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό που θα έρθει στον κόσμο.

Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει η κάθε περίπτωση

Με τον παραδοσιακό τρόπο

Παρά τα ραγδαία αυξανόμενα ποσοστά που παρουσιάζει η καισαρική τομή τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμη γυναίκες, για τις οποίες ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί πρωταρχική επιλογή για τη γέννα τους. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένουμε να «σπάσουν τα νερά» φυσιολογικά και το μωρό να έρθει στον κόσμο όταν το αποφασίσει το ίδιο. Όταν συμβεί αυτό, θα το καταλάβετε τόσο από τις έντονες εκκρίσεις όσο και από τις ωδίνες και τις συσπάσεις που θα γίνονται όλο και πιο έντονες και σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να μεταβείτε αμέσως στο νοσοκομείο.

Εκεί εφόσον ο φυσιολογικός τοκετός είναι η επιλογή σας, θα πρέπει να περιμένουμε να φτάσει ο τράχηλος της μήτρας τα 10 εκατοστά διαστολή προκειμένου να γίνει η γέννα. Ο τοκετός θεωρείται ενεργός όταν η διαστολή είναι στα 3 εκατοστά, όμως μπορεί να περάσουν αρκετές ώρες ώστε να φτάσει να μπορεί να περάσει το μωρό.Copy of Πολύτιμα στοιχεία σε μια φέτα ψωμί! - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Με ιατρική παρέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ένας φυσιολογικός τοκετός μπορεί να εξελιχθεί σε καισαρική τομή, για διάφορους λόγους, πέραν της επιθυμίας της μέλλουσας μητέρας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχουμε:

  • Εμβρυακή στάση που δεν διευκολύνει τη γέννα
  • Δυστοκία (αδυναμία εξέλιξης του τοκετού)
  • Μη φυσιολογικούς ή απροσδιόριστους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου
  • Πολλαπλή κύηση

Σε κάθε περίπτωση, η καισαρική τομή επιλέγεται για να προστατεύσει τη μητέρα και το μωρό κατά τη διάρκεια της γέννας, ώστε να εξελιχθεί ομαλά χωρίς να κινδυνεύσει κανείς τους.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μαιευτήρα χειρουργού γυναικολόγου δρ. Ελευθέριου Αναστασάκη και μάθετε τα πάντα για τη γέννα με φυσιολογικό τοκετό και την καισαρική τομή.