Το γέλιο βοηθάει στην εξωσωματική

Image Post
Το γέλιο βοηθάει στην εξωσωματική

smilinghelps600x400Είναι πράγματι το γέλιο το καλύτερο φάρμακο; Μπορεί όχι πάντα, αλλά, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες, που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με τη βοήθεια τεχνητής γονιμοποίησης.

Σε έρευνα που έγινε και στην οποία συμμετείχαν 219 γυναίκες, που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση, και που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Fertility and Sterility", ισραηλινή επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Σλέβαχ Φρίντλερ, διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής ήταν πολύ μεγαλύτερες για τις γυναίκες εκείνες, που είχαν ψυχαγωγηθεί από επαγγελματία κλόουν, που εργάζεται σε νοσοκομείο λίγο αφότου τα έμβρυα εμφυτεύθηκαν στη μήτρα τους. Συνολικά το 36% εξ αυτών έμειναν έγκυες, σε σχέση με το 20% των γυναικών εκείνων, στις οποίες έγινε η εμφύτευση του εμβρύου χωρίς να ψυχαγωγηθούν.

Ο Φίντλερ εξηγεί ότι η ιδέα για τη διεξαγωγή της έρευνάς του, προέκυψε όταν διάβασε για την πιθανή επίδραση στον οργανισμό, που έχει το γέλιο ως "φυσικός μηχανισμός κατά του στρες". "Οι ασθενείς, που πάσχουν από υπογονιμότητα και υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση είναι υπερβολικά αγχωμένες", αναφέρει ο Φίντλερ σε email του. "Έτσι έκρινα ότι αυτή η επέμβαση θα ήταν ευεργετική για εκείνες κατά τα κρίσιμα λεπτά μετά τη μεταφορά του εμβρύου", συμπληρώνει.

Για να δοκιμάσει την ιδέα του, η ερευνητική ομάδα ζήτησε από έναν κλόουν να επισκέπτεται κατά περιόδους, σε διάστημα ενός χρόνου, την κλινική γονιμότητας. Από τις 219 γυναίκες, που συμμετείχαν στην έρευνα, οι μισές υποβλήθηκαν σε εμβρυομεταφορά την ημέρα που ο κλόουν βρισκόταν στην κλινική. Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας μετά τη διαδικασία, η κάθε γυναίκα δέχτηκε 15λεπτη επίσκεψη από τον κλόουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τις γυναίκες που επισκέφθηκαν την κλινική μία ημέρα που δεν βρισκόταν εκεί ο κλόουν, εκείνες που γέλασαν με τον κλόουν είχαν διπλάσιες και πλέον πιθανότητες να μείνουν έγκυες, όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, ο τύπος της υπογονιμότητας και ο αριθμός των εμβρύων, που εμφυτεύθηκαν.

Ο Φίντλερ είπε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν άλλες τεχνικές κατά του στρες μπορούν να αποδειχτούν ευεργετικές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η επέμβαση του κλόουν ουσιαστικά συνέβαλε στο να απαλλαγούν οι γυναίκες από το στρες.

Πηγή: capital.gr