Δημιουργήθηκε η πρώτη τεχνητή ωοθήκη

Image Post
Δημιουργήθηκε η πρώτη τεχνητή ωοθήκη

firstartificialovary600x400Ελπιδοφόρα μηνύματα ήρθαν από το Πανεπιστήμιο Brown, για τις γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, εξαιτίας υποβολής τους σε χημειοθεραπείες ή σε άλλες θεραπείες, που προκαλούν βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι επιστήμονες,  με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Αssisted Reproduction and Genetics, ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη τεχνητή ωοθήκη. Για την «καλλιέργειά» στο εργαστήριο χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Έπειτα εισήγαγαν εντός της ανώριμα ωάρια, ώστε να διαπιστώσουν αν ήταν ικανά να ωριμάσουν στην τεχνητή ωοθήκη. Τελικά, η τεχνητή ωοθήκη αποδείχθηκε πλήρως λειτουργική, ώστε στη συνέχεια να είναι εφικτό να εισαχθούν τα ωάρια στη μήτρα και να γονιμοποιηθούν.

Χάρη σε αυτή την έρευνα εκτιμάται ότι μελλοντικά θα είναι εφικτό να αφαιρούνται ανώριμα ωάρια από γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες  και να καταψύχονται, ώστε όταν αργότερα θελήσουν να αποκτήσουν παιδί, να είναι σε θέση να το πετύχουν, τοποθετώντας τα ωάρια εντός της τεχνητής ωοθήκης, όπου θα ωριμάζουν, προτού εισαχθούν στη μήτρα.

Παράλληλα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα εντοπίσουν τις αιτίες που προκαλούν στις γυναίκες προβλήματα σύλληψης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μαργέλη

Σχετικά Άρθρα: