Η παχυσαρκία μειώνει τη γονιμότητα

Image Post
Η παχυσαρκία μειώνει τη γονιμότητα

Pregnancy600x400

Σύμφωνα με Ολλανδούς Ερευνητές, η παχυσαρκία μειώνει τις πιθανότητες μια γυναίκα να γίνει έγκυος και όσο αυξάνεται ο βαθμός παχυσαρκίας, τόσο μειώνεται η δυνατότητα σύλληψης.

Οι ερευνητές στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο στο Άμστερνταμ εξέτασαν πώς η παχυσαρκία έχει επιπτώσεις στις γυναίκες που ακόμα και αν η εμμηνορρυσία τους είναι φυσιολογική, έχουν πρόβλημα με τη σύλληψη. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction, περιέλαβε περισσότερα από 3.000 ζεύγη που προσήλθαν σε 24 νοσοκομεία στις Κάτω Χώρες, από το 2002 έως το 2004.Ο Δρ Jan Willem van der Steeg και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της γονιμότητας στις γυναίκες και του δείκτη μάζας σώματός τους (ΒΜΙ). Οι γυναίκες με ένα BMI 30 ή υψηλότερο θεωρούνται παχύσαρκες. Οι γυναίκες έπρεπε και να έχουν τουλάχιστον μία ωαγωγός σάλπιγγα που να λειτουργεί σωστά και οι άνδρες να μην έχουν πρόβλημα στειρότητας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με BMI 30 ή υψηλότερο είχαν τη σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυος φυσιολογικά, χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση, έναντι των γυναικών που είχαν BMI μεταξύ 21 και 29. «Στην περίπτωση μιας γυναίκας με ένα BMI 35, η πιθανότητα της αυθόρμητης εγκυμοσύνης ήταν 26% χαμηλότερη, και στην περίπτωση μιας γυναίκας με ένα BMI 40, ήταν 43% χαμηλότερη» όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο Δρ Jan Willem van der Steeg. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι η ορμόνη λεπτίνη, η οποίο ρυθμίζει την  όρεξη και τις ενεργειακές δαπάνες και εκκρίνεται στο λιπώδη ιστό. Είναι πιθανόν οι παχύσαρκες γυναίκες να έχουν διαταραγμένα επίπεδα ορμονών, τα οποία μειώνουν τις πιθανότητες της επιτυχούς σύλληψης.

Η παχυσαρκία είναι ήδη γνωστή για να αναστατώνει την ωογένεση, και η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει ότι μπορεί να χαμηλώσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης έναντι των γυναικών του κανονικού βάρους. Εντούτοις, οι ερευνητές δεν ακολούθησαν το συγχρονισμό και τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής, η οποία μπορεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με τη μειωμένη σεξουαλική επαφή & επιθυμία. Ωστόσο, η συσχέτιση παχυσαρκίας και γονιμότητας χρήζει περαιτέρω διερεύνηση δεδομένου των αυξημένων ποσοστών παχύσαρκων γυναικών.

kapoli95x95Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

Πηγή: Reuters Health