Υπογονιμότητα: Αιτίες & Αντιμετώπιση

Image Post
Υπογονιμότητα: Αιτίες & Αντιμετώπιση

upogonimothtaΣτις μέρες μας η υπογονιμότητα δεν αποτελεί μία υπόθεση αμιγώς ανδρική ή γυναικεία, αλλά αναφερόμαστε πάντα σε υπογόνιμο ζευγάρι, που από κοινού χρήζει ιατρικής διερεύνησης και βοήθειας.

Μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά υπογονιμότητας στις δυτικές χώρες, για τα οποία το ποσοστό «ευθύνης» των ανδρών ανέρχεται στο 45%, ενώ των γυναικών στο 55%. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι και ο άνδρας και η γυναίκα φέρουν ίδιο σχεδόν μερίδιο ευθύνης για την αδυναμία ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει με φυσιολογικό τρόπο, μέσα σε ένα περίπου έτος συνεχών προσπαθειών με σεξ χωρίς προφύλαξη.

Αιτίες που εμποδίζουν έναν άνδρα να γονιμοποιήσει

Οι δυσλειτουργίες που προκαλούν στειρότητα στον άνδρα μπορεί να είναι:

 • Ενδοκρινολογικές ανωμαλίες
 • Ανωμαλίες στην λειτουργία των όρχεων
 • Ανωμαλίες της λειτουργίας των παραγεννητικών αδένων
 • Αποφράξεις της εκφορητικής γεννητικής οδού
 • Διαταραχές της εκσπερμάτισης
 • Ανοσολογικά αίτια

Πώς θεραπεύεται σήμερα η ανδρική στειρότητα?
Οι άνδρες που πάσχουν από στειρότητα μπορούν να διαχωριστούν από θεραπευτικής άποψης σε 3 κατηγορίες:

 1. Σε αυτούς που το πρόβλημα (φλεγμονές, ενδοκρινολογικά προβλήματα κλπ) μπορεί να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά.
 2. Σε αυτούς που το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί χειρουργικά (απόφραξη εκφορητικών γεννητικών οδών, κρυψορχία).
 3. Σε αυτούς που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μαζί με τη σύντροφό τους, επιλέγοντας την εξωσωματική γονιμοποίηση.


Αιτίες που μπορεί να εμποδίζουν μία γυναίκα να τεκνοποιήσει

Η γυναικεία υπογονιμότητα οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη σχετικά προχωρημένη ηλικία των γυναικών, όταν προσπαθούν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι σπουδές και η καριέρα οδηγούν όλο και περισσότερες γυναίκες, στην αναζήτηση του γάμου και της μητρότητας μετά την ηλικία των 35 χρόνων.

Τα κυριότερα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας είναι:

 • 30% προβλήματα ωορρηξίας
 • 30-40% απόφραξη των σαλπίγγων
 • 20% προβλήματα ενδομητρίου

Άλλο αίτιο της γυναικείας υπογονιμότητας είναι η δυσχέρεια στη σύλληψη, η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ορισμένοι από αυτούς είναι το αυξημένο σωματικό βάρος της γυναίκας (συνήθως άνω των 80kg), το εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος (κάτω των 50 kg), η υπερβολική άσκηση (π.χ.πρωταθλήτριες και χορεύτριες κλασσικού μπαλέτου), παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, το υπερβολικό κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή και ναρκωτικών ουσιών αλλά και το υπέρμετρο άγχος.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις της γυναικείας στειρότητας?
Θεραπευτικές προσεγγίσεις της γυναικείας στειρότητας αποτελούν η λαπαροσκοπική διάνοιξη σαλπίγγων, η ρύθμιση της ωορρηξίας με ορμονικά σκευάσματα, η χειρουργική αφαίρεση ινομυωμάτων ή κύστεων και η θεραπεία των φλεγμονών με φάρμακα και επεμβατικές μεθόδους. Το σύνολο των μεθόδων που εφαρμόζονται με σκοπό την επίτευξη εγκυμοσύνης στα υπογόνιμα ζευγάρια ορίζεται ως «υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Δύο από τις κυριότερες μεθόδους που εφαρμόζονται είναι η σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση.

klimis95x95Νικηφόρος Κλήμης
Χειρούργος Μαιευτήρ Γυναικολόγος,
Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε επίσης