Γυμναστική και στην εγκυμοσύνη

Image Post
Γυμναστική και στην εγκυμοσύνη

gimnastikiegkimosini600x400Η σωματική άσκηση μπορεί να συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει καθοδήγηση όσον αφορά στο είδος των ασκήσεων και να μην θεωρεί εαυτόν ειδικό η εκάστοτε μανούλα. Σε γενικές γραμμές ασκήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης θεωρούνται ασφαλείς.

Τέτοιες είναι το βάδισμα, η κολύμβηση, το τρέξιμο, το στατικό ποδήλατο αλλά και ασκήσεις αντίστασης με μπάλες και λάστιχα. Ο γυμναστής πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα εκγύμνασης μιας εγκύου, θα πρέπει να γνωρίζει το ιστορικό της (πορεία προηγούμενων κυήσεων, επεμβάσεις), τη σωματική και την ψυχολογική της κατάσταση, το μήνα της εγκυμοσύνης και να έχει στη διάθεσή του τα αποτελέσματα εξέτασης αίματος. Σε περίπτωση που υπάρξουν ενοχλήσεις, ο γυμναστής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της εγκύου.

Αυτό που συστήνεται γενικά είναι, για γυναίκες που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση, 15-20 λεπτά αερόβιας άσκησης με ένταση στο 50-60 % της μέγιστης καρδιακής συχνότητας και για γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση, 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, με ένταση στο 50-60% της μέγιστης καρδιακής τους συχνότητας.

Σε περίπτωση που οι έγκυες παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε τα 3-4 σετ των 6-8 επαναλήψεων για κάθε άσκηση. Ανάμεσα στα σετ και κατά τη διάρκεια των επαναλήψεων θα πρέπει να κάνουν διαλείμματα ξεκούρασης μερικών λεπτών και να καταναλώνουν αρκετό νερό.

Επιμέλεια: Μαίρη Μαργέλη