Σύνδεση της καισαρικής με την παιδική παχυσαρκία

Image Post
Σύνδεση της καισαρικής με την παιδική παχυσαρκία

caesareanchildwoodobecity600x400Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν διπλάσια πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με όσα γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό «Archives of Disease in Childwood».

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού μελέτησαν τις περιπτώσεις τουλάχιστον 1255 γυναικών και των παιδιών τους για διάστημα τριών ετών. Έτσι, διαπίστωσαν ότι ενώ κατά τη στιγμή της γέννησης το βάρος των παιδιών κατά μέσο όρο δεν διέφερε ανεξάρτητα με τη μέθοδο του τοκετού, όμως στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται σης ΗΠΑ με καισαρική ξεπερνά το 30%, ενώ το ίδιο είναι και το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, σχεδόν ένας στους τέσσερις τοκετούς στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται πλέον με καισαρική. Έτσι, οι ερευνητές συνέστησαν στις μητέρες που σκοπεύουν να γεννήσουν με καισαρική, να ενημερώνονται για τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μαργέλη

Σχετικά Άρθρα: