Η υγεία του παιδιού καθορίζεται εννέα μήνες πριν την γέννηση του

Image Post
Η υγεία του παιδιού καθορίζεται εννέα μήνες πριν την γέννηση του

ygeia-paidiou-ka8orizetai-9-mhnes-prin-th-gennhsh-touΠραγματικά η διατροφή της μητέρας από την σύλληψη μέχρι και την περίοδο του θηλασμού επηρεάζει σημαντικά – καταλυτικά θα μπορούσαμε να πούμε την ψυχική και σωματική υγεία του μωρού, του παιδιού και του ενήλικα στη συνέχεια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να επιτύχουν υγιές σωματικό βάρος πριν από τη σύλληψη καθώς το αντίθετο μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στην έκβαση της εγκυμοσύνης. Μια σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη λοιπόν διατροφή, αλλά και ενυδάτωση και άσκηση είναι απαραίτητα για μία μελλοντική φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Η έλλειψη βασικών βιταμινών και μετάλλων και ιχνοστοιχείων μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τόσο την εγκυμοσύνη όσο και την υγεία του νεογνού. Ενδεικτικά, να υπενθυμίσουμε ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και λιποβαρές μωρό, η έλλειψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τις πιθανότητες για χαμηλό βάρους του βρέφους και να εμφανίσει η μητέρα επιλόχειο κατάθλιψη ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος να προκαλέσει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια της περιόδου σύλληψης αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα όργανα αναπαραγωγής και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών της αναπαραγωγής. Για το λόγο αυτό αλλά και για το γεγονός ότι τα ωμέγα 3 μειώνουν την εμφάνιση ατελειών του νευρικού σωλήνα, είναι πολύ σημαντικό να προτείνεται στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν όχι μόνο φυλλικό οξύ αλλά και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μέχρι και 1 χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όταν λαμβάνονται πριν την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τη γαλουχία βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης, στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας, στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης και στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος.

Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση των Ω-3 λιπαρών οξέων αποτελεί σημαντική ασπίδα του οργανισμού, τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει από τον κίνδυνο φλεγμονής, αλλεργικών αντιδράσεων, νεοπλασιών και καρδιαγγειακής νόσου.

kapoli95x95Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

Διαβάστε επίσης