Οι πρώτες εξετάσεις της εγκυμοσύνης

Image Post
Οι πρώτες εξετάσεις της εγκυμοσύνης

prwtes eksetaseis egkyos600x400Οι περιοδικές επισκέψεις στο γιατρό αποτελούν τον πυρήνα της κλινικής παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, διότι ή επιτρέπουν να επιβεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά ή ανιχνεύουν έγκαιρα μια σειρά παραγόντων και ασθενειών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της κύησης.

Το ιδανικό είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη παρακολούθησης της εγκυμοσύνης μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή που παρατηρήθηκε η διακοπή της περιόδου. Επίσης, καλό είναι να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη μέσα σε αυτά τα χρονικά όρια τόσο για τις γυναίκες που έχουν κάνει κάποια δοκιμή αυτοδιάγνωσης της εγκυμοσύνης κι έχουν λάβει θετικό αποτέλεσμα, όσο και για τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει ακόμη καμία προσπάθεια να εξακριβώσουν την ύπαρξη πιθανής εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό να μην καθυστερήσει αυτή η πρώτη επίσκεψη, καθότι είναι ακριβώς κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της κύησης που καθορίζεται η ανάπτυξη του εμβρύου και διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες, που μπορούν κάλλιστα ν” αποφευχθούν όταν λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα της εγκυμοσύνης, μπορεί να επιφέρουν σοβαρές διαταραχές ή συγγενείς δυσπλασίες.

Κατά την πρώτη επίσκεψη ο γιατρός πραγματοποιεί κάποιες εξετάσεις και συνιστά τις απαραίτητες αναλύσεις τόσο για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης όσο και για την αποτίμηση της γενικής κατάστασης της γυναίκας και από τα στοιχεία που έχει λάβει προγραμματίζει την υπόλοιπη κλινική παρακολούθηση της κύησης. Συνιστάται η γυναίκα να πραγματοποιεί αυτή την πρώτη επίσκεψη μαζί με το σύντροφό της, καθώς έτσι θα έχουν και οι δύο μια εξαιρετική ευκαιρία να εκφράσουν στον ειδικό τις αμφιβολίες, τις επιθυμίες και τους φόβους τους σχετικά με την καινούρια κατάσταση.

Κατά την πρώτη επίσκεψη ελέγχου της εγκυμοσύνης ο γιατρός θα συστήσει μια σειρά συμπληρωματικών εξετάσεων και αναλύσεων, ουσιαστικά ανάλυση αίματος, ανάλυση ούρων και συνήθως ένα υπερηχογράφημα. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται με σκοπό την επιβεβαίωση της διάγνωσης της εγκυμοσύνης, την ανίχνευση ενδεχόμενης ύπαρξης διαταραχών που θα μπορούσαν να περιπλέξουν την κύηση και τον ορισμό μιας σειράς παραμέτρων που θα ελέγχονται περιοδικά.


Μέσω της ανάλυσης αίματος, εκτός από τη μέτρηση της HGG για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, προσδιορίζεται η ομάδα αίματος και ο παράγοντας ρέζους της μητέρας, καθώς επίσης και οι συγκεντρώσεις των συστατικών του αίματος (αιμόγραμμα, αιμογλοβίνη) και τα επίπεδα της γλυκόζης και άλλων ουσιών. Επιπλέον το δείγμα του αίματος που λαμβάνεται υποβάλλεται σε διάφορες ειδικές ορολογικές δοκιμές για την ανίχνευση της παρουσίας ορισμένων λοιμώξεων, όπως η σύφιλη και το AIDS, κι επίσης τον προσδιορισμό του βαθμού ανοσίας της μητέρας στην τοξοπλάσμωση και την ερυθρά, διαταραχές που αν εμφανισθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαταράξουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη.


Η ανάλυση των ούρων από τη μεριά της, επιτρέπει την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση της παρουσίας διαφόρων ουσιών, όπως πρωτείνες, γλυκόζη και μικρόβια, στοιχεία που μπορούν να συστήσουν ή να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη κάποιων διαταραχών που συχνά περιπλέκουν την κύηση, όπως οι λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.

 
Όσον αφορά στο υπερηχογράφημα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η βασική συμπληρωματική εξεταση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης της εγκυμοσύνης και τον ελεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου και γι” αυτό γενικά συνιστάται από την πρώτη επίσκεψη.

 
Πηγή: Χρυσή Υγεία της 3ης χιλιετίας

Διαβάστε επίσης