Σωστή διατροφή προλαμβάνει τον υποθυρεοειδισμό

Image Post
Σωστή διατροφή προλαμβάνει τον υποθυρεοειδισμό


nutritionhypothyroidism600x400Στις μέρες μας, ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται σ’ ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, εκ των οποίων αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Μάλιστα, η συγκεκριμένη νόσος είναι έξι φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες.

Ενδείξεις προβλήματος στον θυρεοειδή αδένα

  • Σωματική και πνευματική νωθρότητα
  • Ευαισθησίες σε ιδιαίτερα προχωρημένα στάδια
  • Ωχρό πρόσωπο
  • Αύξηση του βάρους
  • Πρήξιμο των βλεφάρων
  • Ξηρά μαλλιά
  • Αραίωση στα φρύδια
  • Παχιά και μεγάλη γλώσσα
  • Βραχνή και αργή φωνή
  • Ευαισθησία στο κρύο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ξηρό και άγριο δέρμα

Πού οφείλεται

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, στο μολυσμένο περιβάλλον, στην υπερβολή ή στον αποκλεισμό ορισμένων τροφών από το διαιτολόγιο μας, σε συγκεκριμένα φάρμακα (όπως το λίθιο και η φαινιλοβουταζόνη), καθώς και στο υπερβολικό στρες. Η επαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, καθώς και στην αντιμετώπισή της, αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Βέβαια, σπουδαίο και σημαντικότατο ρόλο παίζει η φυσική δραστηριότητα σχεδόν σε καθημερινή βάση, για τον πολύ απλό λόγο ότι αυξάνει την αιματική κυκλοφορία, ενώ συμμετέχει και στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού λίπους.

Ποιες τροφές βοηθούν

Οι τροφές και τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνεργούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι τα εξής:

  • Ιώδιο: Τρόφιμα όπως θαλασσινά και φύκια, καθώς και το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι είναι πηγές πλούσιες σε ιώδιο. Η σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζεται από το ιώδιο της τροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150mg. Μια μέση δίαιτα περιλαμβάνει τροφές εμπλουτισμένες σε ιώδιο και προσφέρει 250-750mg ιωδίου καθημερινά. Προσοχή, όμως, πρέπει να δοθεί στις μεγάλες ποσότητες του ιωδίου, καθώς δρουν αρνητικά (πάνω από 600mcg την ημέρα), όταν λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
  • Σελήνιο: Το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και στους διάφορους ιστούς. Επίσης, ένζυμα, τα οποία περιέχουν σελήνιο, συμμετέχουν στην «αποτοξίνωση» του αδένα (ειδικά σε περιόδους στρες) και στην αποτελεσματική διαχείριση των αποθηκών ιωδίου στο σώμα. Πηγές: ξηροί καρποί, δημητριακά, μοσχάρι, αβγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.
  • Ψευδάργυρος: Η νόσος τού θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου Πλούσιες πηγές είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.
  • Τυροσίνη: Βρίσκεται στα ψάρια, στο κοτόπουλο, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως (όπως δημητριακά), στα γαλακτοκομικά, στις μπανάνες, στα φασόλια και στους ξηρούς καρπούς. Είναι ένα βασικό αμινοξύ, που παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών.
  • Βιταμίνες: Το β-καροτένιο το βρίσκουμε στα πορτοκαλί-κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι, το βερίκοκο και η πιπεριά. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες και στους φυσικούς χυμούς. Η βιταμίνη Ε κυρίως στο ελαιόλαδο, καθώς αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό αντιοξειδωτικό παράγοντα, που προστατεύει τον θυρεοειδή από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Τέλος, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συμμετέχει στη διαδικασία της σύνθεσης τηςΤ4.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Κατά τα λοιπά, τα λιπαρά της τροφής μας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% της συνολικά προσλαμβανόμενης από τροφή ενέργειας μέσα στη μέρα μας.
  • Άτομα που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν στοιχεία όπως το φθόριο, το βρώμιο και το χλώριο, που μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα. Γι’ αυτόν τον λόγο, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, οι πράσινοι σπόροι μουστάρδας και τα γογγύλια θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Η βιταμίνη D και το σελήνιο συνιστώνται για χρήση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνο και κρόκο αβγού. Το σελήνιο (δημητριακά, κρέας και ψάρι) είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3).

Τέλος, συμπληρώματα όπως η κανέλλα, το χρώμιο και το μαγνήσιο δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Σχετικά Άρθρα: